Aktuarer: Jarlov fjerner forbrugerbeskyttelsen

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) møder modstand hos Den Danske Aktuarforening, der ikke kan finde nogen gode argumenter for at fjerne de ansvarshavende aktuarer i forsikringsselskaberne.
Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) møder modstand hos Den Danske Aktuarforening, der ikke kan finde nogen gode argumenter for at fjerne de ansvarshavende aktuarer i forsikringsselskaberne. (Foto: PR)

Den Danske Aktuarforening skal i denne uge til møde i Folketingets erhvervsudvalg for at overbevise dem om, at lovkravet om en ansvarshavende aktuar skal bevares. Erhvervsministeren overvejer at gøre stillingen frivillig for pensionsselskaberne.

I danske livforsikringsselskaber og pensionskasser sidder der 27 personer med titel af ’ansvarshavende aktuar’. Den titel og deres jobbeskrivelse er lovbestemt og har været det lige siden den første lov om forsikringsvirksomhed så dagens lys i 1904. Og lige siden har beskrivelsen lydt på, at de ansvarshavende aktuarer skulle være kundernes vagthund og sørge for, at selskabet følger reglerne. Af samme grund kan og må de ikke være medlem af direktionen eller bestyrelsen for det selskab, de arbejder for.

Men det lovkrav arbejder erhvervsminister Rasmus Jarlov nu på at erstatte af en frivillig ordning, som også brancheorganisationen Forsikring & Pension har foreslået. Det skal altså være frivilligt og op til hvert enkelt selskab, hvorvidt de vil ansætte en ansvarshavende aktuar. Men at gøre lovkravet frivilligt for selskaberne tror formanden for Den Danske Aktuarforening, Nils Rømer, ikke har gang på jord.

Login

Skrevet af

Henrik Denta

Henrik Denta, Journalist

Henrik Denta er finansjournalist og har tidligere arbejdet på Dagbladet Børsen, Politiken og TV-Avisen på DR. Her har han også arbejdet på andre redaktioner som 21 Søndag, Magasinet Penge, DR2 og P1 Business som både journalist og redaktør. Han arbejder i dag som selvstændig journalist og Tv-producent og har senest også udgivet bogen Guld & Bedrag om Nationalbankens guldbeholdning.