Bagmandspoliti vil slæbe Nordea i retten

Nordea risikerer nu retssag om hvidvask.
Nordea risikerer nu retssag om hvidvask.

Selv om Nordea angiveligt vil erkende sig skyldig i overtrædelse af hvidvaskloven og er villig til at betale bøde, ønsker Bagmandspolitiet at få storbanken i retten, erfarer medie. Muligvis for at få en domstols hjælp til at udregne korrekt bødestørrelse.

Bagmandspolitiet (SØIK) har efterforsket hvidvask i Nordea siden 2016, og anklagemyndigheden er hidtil gået efter at udstede en stor bøde til banken. Men Bagmandspolitiet har angiveligt skiftet holdning og går nu efter at få Nordea i retten. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

Ifølge avisens oplysninger er Nordea ellers villig til at erkende sig skyldig i at have overtrådt hvidvaskloven og betale en bøde for at lukke sagen. Men hvis sagen kommer for retten, vil Nordeas ’snavsede vasketøj’ blive hængt til skue og en åben retsproces kan også give ridser i lakken hos bagmandspolitiet. Jyllands-Posten mener således at vide, at Nordea har indberettet flere af de mistænkelige hvidvaskforhold, som sagen handler om, til Bagmandspolitiet.

Kan give god mening
Men selv om begge parter kan risikerer omdømmetab ved en offentlig retssag, kan det ifølge en strafferetsekspert give god mening for myndighederne at vælge den løsning.

"Et godt gæt er, at bagmandspolitiet ønsker at få domstolenes godkendelse af, hvordan bøden skal opgøres, så Nordea får den rigtige bøde," siger strafferetsekspert Henning Fuglsang Sørensen fra Syddansk Universitet til avisen, og peger på, at en dommers opgørelse af bøden kan bruges i andre hvidvasksager, eksempelvis i Danske Bank-sagen, som også efterforskes af Bagmandspolitiet i øjeblikket.

Hverken Nordea eller Bagmandspolitiet ønsker at kommentere sagen ud over, at Nordea oplyser, at banken har ”et godt samarbejde og en god dialog med SØIK om sagen".

Skrevet af

Mikael Winkler

Mikael Winkler, Redaktør

I mere end 15 år har Mikael Winkler arbejdet som redaktør og pressechef i bankernes interesseorganisation Finansrådet (nu Finans Danmark), hvor han har oparbejdet en bred indsigt i den finansielle regulering og hele det politiske spil omkring lovgivningsprocesserne – og hvordan reguleringen indvirker på både de finansielle institutter, borgerne og samfundsøkonomien.

Klummer

Se alle