Bagmandspolitiet sigter Danske Bank

Bagmandspolitiet har i dag rejst sigtelse mod Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven.
Bagmandspolitiet har i dag rejst sigtelse mod Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven. (Foto: PR)

Efter længere tids efterforskning rejser SØIK nu sigtelse mod Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven. 

SØIK - bedre kendt som Bagmandspolitiet - har nu valgt at sigte Danske Bank for overtrædelse af hvidvaskloven, oplyser SØIK i en pressemeddelse. Det sker efter længere tids efterforskning.

"Der er tale om et meget stort og meget omfangsrigt efterforskningsmateriale, men vi er nu så langt, at vi har en sigtelse mod banken. Det er dog vigtigt at sige, at vi fortsat er på et tidligt tidspunkt af vores efterforskning," siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen, der er chef for Bagmandspolitiet.

Sigtelsen sker i forlængelse af, at SØIK den 6. august 2018 fortalte offentligt, at der er indledt en strafferetlig efterforskning vedrørende transaktioner, der kan være led i kriminel hvidvask for et større milliardbeløb i Danske Banks estiske filial.

Efterforkning fortsætter
SØIK har sammen med de estiske myndigheder oprettet et fælles efterforskningshold, der er etableret i regi af Eurojust.

"Vi arbejder fortsat intenst med efterforskningen. Det videre forløb skal nu afklare, om der her i landet kan rejses en straffesag mod Danske Bank," siger Morten Niels Jakobsen.

Efterforskningen sker i to hovedspor. Det ene undersøger, om det er muligt at rejse en straffesag i Danmark mod banken for overtrædelse af hvidvaskloven. Det andet spor undersøger, om der kan rettes et personligt ansvar mod enkeltpersoner i Danske Banks ledelse.

Der er i dag alene rejst sigtelse mod Danske Bank som selskab, oplyser Bagmandspolitiet.

Danske Bank: Vi havde forventet det
Sigtelsen kommer ikke bag på Danske Bank

"Vi havde forventet, at SØIK ville rejse sigtelse i forlængelse af konklusionerne på de undersøgelser, vi præsenterede i september i år," siger Jesper Nielsen, der er midlertidig adm. direktør, i en meddelelse fra Danske Bank.

"Det er kun i vores interesse, at sagen bliver undersøgt til bunds, og vi vil naturligvis samarbejde og stille os og den viden, vi har, til rådighed for den videre efterforskning. Gennem de senere år har vi taget en række initiativer og bragt banken et andet sted hen, end da de mistænkelige aktiviteter i Estland fandt sted, og det er et arbejde, der er højt prioriteret også fremadrettet."

Banken oplyser, at man samarbejder med myndighederne, men oplyser, at man ikke ønsker at kommentere efterforskningen yderligere, mens den foregår.

Sagen drejer sig om forhold relateret til bankens portefølje af udenlandske kunder i den estiske filial fra 2007 til 2016. Banken oplyser, at porteføljen blev lukket ned i 2015, men dog først de sidste konti 2016.

"Forholdene er nærmere beskrevet i advokatfirmaet Bruun & Hjejles ”Rapport om non-resident porteføljen i Danske Banks estiske filial” fra 19. september 2018. Rapporten er tilgængelig på danskebank.com, hvor Danske Banks indsats for at bekæmpe økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask, også er beskrevet," meddeler banken. 

Skrevet af

Mikael Winkler

Mikael Winkler, Redaktør

I mere end 15 år har Mikael Winkler arbejdet som redaktør og pressechef i bankernes interesseorganisation Finansrådet (nu Finans Danmark), hvor han har oparbejdet en bred indsigt i den finansielle regulering og hele det politiske spil omkring lovgivningsprocesserne – og hvordan reguleringen indvirker på både de finansielle institutter, borgerne og samfundsøkonomien.

Klummer

Se alle