Banker bryder gennem eget ÅOP-loft

Flere af Finans Danmarks medlemmer skal selv til at justere omkostningsloftet på forbrugslån, hvis brancheorganisationens forslag bliver gennemført.
Flere af Finans Danmarks medlemmer skal selv til at justere omkostningsloftet på forbrugslån, hvis brancheorganisationens forslag bliver gennemført. (Foto: PR)

Finans Danmark lancerede i går forslag til ÅOP-loft på forbrugslån på 50 pct., der skal stække kviklånsudbydere med ’urimelige’ årlige omkostninger. Men flere banker udbyder selv lån på over 50 pct., skriver Finans.

Bankernes brancheorganisation Finans Danmark foreslog i går et loft på 50 procent, så der bliver sat ’stop for urimelig ÅOP på forbrugslån på flere hundrede procent’.

Forslaget blev godt generelt godt modtaget af blandt andet flere politiske partier, brancheorganisationen Finans og Leasing samt Forbrugerrådet Tænk.

Men nu viser det sig ifølge erhvervsmediet Finans, at flere af brancheorganisationens egne medlemmer ikke selv lever op til forslaget.

Ifølge mediet kan man for eksempel via en låneberegner på Danske Banks hjemmeside finde frem til et forbrugslån, hvor der skiltes med en ÅOP over 50 procent, hvis man vil låne 10.000 kr. med 12 måneders løbetid.

Ifølge bankportalen Mybanker gør det samme sig gældende i banker som Spar Nord, Skjern Bank, Ringkjøbing Landbobank, Banknordik og Handelsbanken.

Medlemmer skal rette ind
Direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard skriver til Finans, at hvis der bliver sat et loft på 50 pct., "så skal det overholdes af alle. Det er vores medlemmer indforstået med. Vi foreslår det her for at sikre forbrugerne mod tårnhøje låneomkostninger, der kan sætte dem i dyb og langvarig gæld."

I Danske Bank siger Head of Advisory & Business Support, Stina Andersen, at banken ’selvfølgelig’ bakker op om forslaget og vil rette til ‘så hurtigt som muligt’. Det kræver dog, at banken gennemgår lånene. Det kunne for eksempel ske ved, at man ikke længere kan låne 10.000 kroner over 12 måneder, men skal over et vist beløb, så ÅOP bliver sænket.

”Noget af det, vi kommer til at kigge på, er kombinationen af de helt små lån og korte løbetider, hvor der ofte er et bedre alternativ for kunden, for eksempel at de kan trække på deres kassekredit,” siger Stina Andersen.

Dom ændrede holdningen
Udmeldingen i går fra Finans Danmark var overraskende, fordi brancheorganisationen tidligere har talt for, at den frie konkurrence skulle styre låneomkostningerne. Men en nylig dom fra Østre Landsret, der fastslog, at en ÅOP på 759 pct. ikke er i strid med den gældende forbrugslovgivning, har fået Finans Danmark til at ændre synspunkt.

”Når der bliver givet lån med meget høj ÅOP, skyldes det, at der er tale om lån uden sikkerhed. Men det er ikke rimeligt med en ÅOP på flere hundrede procent,” udtalte Ulrik Nødgaard i går i en pressemeddelelse om forslaget med et ÅOP-loft på 50 pct.

Skrevet af

Mikael Winkler

Mikael Winkler, Redaktør

I mere end 15 år har Mikael Winkler arbejdet som redaktør og pressechef i bankernes interesseorganisation Finansrådet (nu Finans Danmark), hvor han har oparbejdet en bred indsigt i den finansielle regulering og hele det politiske spil omkring lovgivningsprocesserne – og hvordan reguleringen indvirker på både de finansielle institutter, borgerne og samfundsøkonomien.

Klummer

Se alle