Banker: ”Vi oversvømmer bagmandspolitiet med hvidvask-indberetninger”

Kenneth Joensen savner oplysninger om, hvor mange af bankernes indberetninger, der rent faktisk ender som egentlige hvidvasksager
Kenneth Joensen savner oplysninger om, hvor mange af bankernes indberetninger, der rent faktisk ender som egentlige hvidvasksager (Foto: PR)

Finans Danmark rejser igen kritik af ressourcerne i Hvidvasksekretariatet og ønsker mere gennemsigtighed. Samtidig sætter brancheorganisationen et stort spørgsmålstegn ved relevansen af de mange tusinde indberetninger, som bankerne i stadigt stigende antal sender ind til Bagmandspolitiet og efterlyser svar på, hvad der sker med indberetningerne.

Over 18.000 indberetninger kommer hvert år fra danske pengeinstitutter til Hvidvasksekretariatet hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet Bagmandspolitiet, fra de danske pengeinstitutter. Hver eneste indberetning er en mistanke om, at der kan have sket hvidvaskning af penge sted.

”Per definition er alle indberetningerne jo relevante, da de dækker over en mistanke om hvidvask, der ikke kan afkræftes. Vi har set en meget voldsom stigning i antallet af indberetninger, men det er jo ikke det samme, som at mængden af hvidvask i samfundet er voldsomt stigende. Det tror jeg i hvert fald ikke - det er udtryk for det meget store fokus, der er kommet på området fra bankernes side,” siger Kenneth Joensen, juridisk direktør i Finans Danmark, et job han netop har forladt til fordel for en anden stilling.

Login

Skrevet af

Henrik Denta

Henrik Denta, Journalist

Henrik Denta er finansjournalist og har tidligere arbejdet på Dagbladet Børsen, Politiken og TV-Avisen på DR. Her har han også arbejdet på andre redaktioner som 21 Søndag, Magasinet Penge, DR2 og P1 Business som både journalist og redaktør. Han arbejder i dag som selvstændig journalist og Tv-producent og har senest også udgivet bogen Guld & Bedrag om Nationalbankens guldbeholdning.

Klummer

Se alle