Danske Bank skjulte lyssky kunder for myndighederne

Med den danske topledelses vidende skjulte Danske Bank bevidst mistænkelige kunder i estisk filial for myndighederne. Bankens egne revisorer orienterede topledelsen i København om dette allerede i 2014. Oplysningerne er i modstrid med topchef Thomas Borgens hidtidige forklaring, skriver Berlingske.

BERLINGSKE: Ansatte i Danske Banks estiske filial hjalp aktivt og helt bevidst en række højst mistænkelige kunder med at skjule sig for myndighederne, skriver Berlingske.

Det fremgår af et brev udvekslet mellem bankens interne revision og direktionen i Danske Bank, som Berlingske er kommet i besiddelse af.

Brevet, som blev sendt til to højtstående medlemmer af Danske Banks direktion allerede i februar 2014, konkluderede desuden, at filialen direkte handlede »i strid med hvidvaskreglerne« ved ikke at kende identiteten på en stribe mistænkelige kunder eller overvåge deres transaktioner. Til gengæld tjente banken masser af penge på de pågældende kunder, fastslog revisorerne.

De nye oplysninger sår alvorlig tvivl om de hidtidige forklaringer fra Danske Banks topledelse på afsløringerne af hvidvask af milliardbeløb i bankens estiske filial, som Berlingske har bragt i årets løb.

Danske Banks topchef, Thomas Borgen, har hidtil blot erkendt, at den estiske filial dengang ikke havde tilstrækkeligt styr på hvidvaskkontrollen. Derfor kunne man ikke udelukke at være blevet »misbrugt« til hvidvask. Men Thomas Borgen har erklæret, at »ingenting tyder på«, at bankens ansatte har været vidende om eller hjulpet til med ulovlighederne.

Danske Banks topchef, Thomas Borgen, ønsker ikke at blive interviewet om de nye oplysninger i hvidvasksagen.

Revisorerne spurgte derfor chefen for International Banking i den estiske filial om årsagen til, at banken ikke fulgte reglerne. Ifølge revisorernes brev indrømmede chefen for International Banking, at det var bevidst, at banken skjulte kundernes identitet:

»Chefen for International Banking i filialen bekræftede (foran hele revisionsgruppen), at årsagen til, at de bagvedliggende, egentlige ejere ikke er identificeret, er, at det kan give kunderne problemer, såfremt de russiske myndigheder efterspørger information,« skrev revisorerne i brevet til Danske Bank-direktionen.

Brevet viser, at banken »velvilligt understøtter og medvirker til potentiel kriminel adfærd,« siger den amerikanske ekspert i finansiel efterforskning L. Burke Files,

Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskreglerne og direktør for rådgivningsfirmaet Revisorjura.dk, har ligeledes læst hele brevet. Han kalder revisorernes formuleringer »bemærkelsesværdige« og hæfter sig især ved, at revisionsteamet direkte understreger, at de alle tre hørte udtalelsen fra chefen:

»Jeg kan ikke tolke det på anden måde, end at banken har været fuldt vidende om, hvad der er foregået og dermed må have vidst, at banken efter al sandsynlighed må have medvirket til hvidvask eller anden økonomisk kriminalitet,« siger han.

Brevet fra februar 2014 er sendt til Lars Mørch, head of business banking, og Robert Endersby, chief risk officer, der begge var medlemmer af direktionen i Danske Bank-koncernhovedsædet i København. De refererede dermed direkte til topchef Thomas Borgen. Lars Mørch er stadig medlem af direktionen, mens

Thomas Borgen var selv frem til 2012 ansvarlig for Danske Banks baltiske aktiviteter. I 2013 blev han topchef for hele banken. Han har hidtil afvist, at banken eller dens ansatte har medvirket eller kendt til hvidvask.

 

Klummer

Se alle