Diktatur-milliarder strømmede gennem Danske Bank

Det er groft brud på hvidvask-regler, når milliarder fra Aserbajdsjan uhindret har fået lov til at strømme gennem Danske Bank-konti, siger eksperter. Banken erkender fejl.

BERLINGSKE BUSINESS: Regimet i Aserbajdsjan har uhindret sendt milliarder gennem fire konti i Danske Banks estiske afdeling. Det skriver Berlingske Business.

Pengene er blandt andet gået til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og indflydelsesrige mediefolk verden over, der samtidig offentligt har forsvaret regimet.

Det fremgår af omfattende materiale, som Berlingske er kommet i besiddelse af. Materialet omfatter blandt andet detaljerede kontooplysninger og kontoudtog, der viser tusindvis af transaktioner fra 2012 til 2014 gennem Danske Bank fra fire selskaber med tætte forbindelser til regimet i Aserbajdsjan.

Eksperter vurderer over for Berlingske Business, at Danske Bank ved at undlade at gribe ind over for de højst mistænkelige transaktioner groft har brudt de såkaldte hvidvaskregler, der netop skal modvirke international kriminalitet og korruption.

”Danske Bank bryder alle grundlæggende regler i hvidvaskloven med denne sag,” siger Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i Revisorjura.dk til avisen.

Anden gang på et halvt år
Det er blot anden gang inden for et halvt år, at Danske Bank bliver hvirvlet ind i en omfattende sag om hvidvask. I foråret var Danske Bank centrum i en anden sag om hvidvask af milliarder gennem det østeuropæiske land Moldova. 

Danske Banks chefjurist, Flemming Pristed, siger, at det ”desværre er endnu et eksempel på, at vi i den her periode ikke har været gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask og andre ulovlige aktiviteter i vores estiske filial.”

Klummer

Se alle