Dybvad afløser Andersen

Ole Andersen er snart fortid i Danske Bank.
Ole Andersen er snart fortid i Danske Bank. (Foto: Complidia)

Så mistede ejerne tålmodigheden. Storaktionær A.P. Møller Holding kræver ekstraordinær generalforsamling i Danske Bank med udskiftning af bl.a. bestyrelsesformand Ole Andersen som følge af hvidvaskskandalen. DI’s administrerende direktør Karsten Dybvad indstilles som ny formand.

Endelig, fristes man til at sige.

Længe har det alene været et spørgsmål om tid. Presset fra omverdenen har været massivt, og bestyrelsesformand Ole Andersen har selv for mere end halvanden måned siden tilkendegivet, at hans dage som mand i front for Danmarks største bank er talte. Da Danske Bank heller ikke har en administrerende direktør efter Thomas Borgens exit i kølvandet på offentliggørelsen af bankens egen undersøgelse af hvidvaskskandalen i Estland, men kun en konstitueret - som ikke kandiderer til posten - er spørgsmålet ’hvornår’ ikke bare et spørgsmål om at tilfredsstille tilfældig nyfigenhed.

En bank kan næsten uanset størrelse, men især i Danske Bank-kaliber, ikke tåle at efterlade omverdenen med uvished om, hvem der reelt er bankens ledelse. Og en ledelse, der selv siger, den lever på lånt tid, er der ingen, der lytter til.

I dag skete det så. I hvert fald faldt én af brikkerne på plads. Storaktionær A.P. Møller Holding meddelte, at man ønsker afholdt en ekstraordinær generalforsamling, da det er generalforsamlingen, der vælger bestyrelsen og dermed formand. Alternativet havde været at vente til førstkommende ordinære generalforsamling, der er i marts 2019, hvilket havde været noget nær ubærlig lang tid at vente for markeder, investorer, politikere, kunder og medier. 

Embedsmand i spidsen
A.P. Møller Holding har også Ole Andersens afløser på plads, hvis han ellers bliver godkendt på den ekstraordinære generalforsamling. Det bliver Karsten Dybvad, der siden 2010 har været administrerende direktør i interesseorganisationen Dansk Industri efter fem år som departementschef i Statsministeriet. Han har en flot embedsmandskarriere bag sig, men har til gengæld ingen bankerfaring. Det er et ret markant signal, ejerne dermed sender til omverdenen, med tanke på at den nu detroniserede formand kommer med en fortid fra kapitalfondsverdenen. 

I en pressemeddelelse fra Danske Bank i eftermiddag, siger Ole Andersen:

”Set i lyset af bankens situation, deler jeg og den øvrige bestyrelse A. P. Møller Holding A/S’ opfattelse af, at der er brug for en afklaring af bankens fremtidige ledelse og sammensætningen af bestyrelsen så hurtigt som muligt.” 

Flere udskiftninger
Ud over Ole Andersen har bestyrelsesmedlem Jørn P. Jensen, der er formand for revisionskomiteen, meddelt, at han træder ud af bestyrelsen på den ekstraordinære generalforsamling.

Desuden har næstformand Carol Sergeant og bestyrelsesmedlem Rolv Erik Ryssdal meddelt, at de træder ud af bestyrelsen, når der bliver afholdt ordinær generalforsamling 18. marts 2019. De bliver ifølge Danske Bank indtil foråret for at sikre 'en forsvarlig overlevering til den nye bestyrelse'.

Nu mangler banken blot at finde en reel frontmand for den daglige drift i stedet for Jesper Nielsen, der har fået lov til at beholde titlen som konstitueret direktør længere, end han nok selv har ønsket, efter at Finanstilsynet meget iøjnefaldende og ydmygende for Danske Bank vendte tommelfingeren ned for chefen for Wealth Management i Danske Bank, Jacob Aarup-Andersen, som Danske Banks bestyrelse ellers havde udset sig som afløser for Thomas Borgen.

Danske Bank har meget tidligt meldt ud, at Jesper Nielsen ikke er kandidat til stillingen.

Det er endnu uvist, hvornår den ekstraordinære generalforsamling skal afholdes, men den skal ifølge vedtægterne indkaldes inden for 14 dage.

Læs også:
Hvornår mister ejerne tålmodigheden

Skrevet af

Mikael Winkler

Mikael Winkler, Redaktør

I mere end 15 år har Mikael Winkler arbejdet som redaktør og pressechef i bankernes interesseorganisation Finansrådet (nu Finans Danmark), hvor han har oparbejdet en bred indsigt i den finansielle regulering og hele det politiske spil omkring lovgivningsprocesserne – og hvordan reguleringen indvirker på både de finansielle institutter, borgerne og samfundsøkonomien.

Klummer

Se alle