Finanstilsynet politianmelder Danske Bank

Danske Bank er i dag politianmeldt af Finansrilsynet.
Danske Bank er i dag politianmeldt af Finansrilsynet. (Foto: PR)

Danske Banks salg af investeringsproduktet Flexinvest Fri til kunder, som banken vidste ville tabe på produktet, har nu ført til en politianmeldelse fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet har i dag politianmeldt Danske Bank i Flexinvest Fri-sagen, ligesom banken har fået en række påbud i forbindelse med salget af Flexinvest Fri.

Det oplyser tilsynet i en meddelelse.

Banken bliver politianmeldt for vildledning af kunder, hedder det i meddelsen.

"Selvom banken blev bekendt med, at en meget stor del af deres kunder kunne forvente et negativt nettoafkast, oplyste banken ikke kunderne om det. Banken fortsatte også i en længere periode med at sælge de pågældende investeringsstrategier i Flexinvest Fri til nye kunder. De nye kunder blev heller ikke oplyst om det forventede negative nettoafkast," skriver Finanstilsynet, der mener, at der er tale om en 'meget alvorlig' overtrædelse af de forbrugerbeskyttende regler, og som kan være med til at svække tilliden til det finansielle system.

Det er umiddelbart uden fortilfælde, at tilsynet har anmeldt banker eller andre finansielle virksomheder til politiet i forbindelse med investeringsrådgivning. Flere eksperter mener, at den hårdere linje er udtryk for, at tilsynets egne sanktionsmuligheder ikke er tilstrækkelige. 

”Hvis tilsynet laver en politianmeldelse, er det udtryk for, at man vurderer, at overtrædelsen er så alvorlig, at tilsynets egne reaktionsmuligheder ikke er tilstrækkelige,” sagde Jesper Lau Hansen, juraprofessor på Københavns Universitet for nylig til Finans.

Vidste at kunderne ville tabe
I Flexinvest Fri-sagen har Danske Bank undladt at oplyse kunderne om, at de stod til at få et negativt afkast, når banken havde fået sine gebyrer. Man fortsatte endda med at sælge produkterne til nye kunder uden at oplyse om det forventede negative afkast. Sagen har blandt andet kostet tidligere fungerende CEO i Danske Bank Jesper Nielsen jobbet

Påbud
Finanstilsynet har også truffet afgørelse om en række påbud til Danske Bank i forbindelse med salget af Flexinvest Fri med forventet negativt nettoafkast.

Danske Bank skal som følge af afgørelsen gennemføre nye egnethedstests af alle kunder med en investeringsaftale i Flexinvest Fri. Banken skal også berigtige den mangelfulde kommunikation til hver enkelt Flexinvest Fri-kunde, der har haft et forventet negativt nettoafkast.

Banken har derudover modtaget en række andre påbud med henblik på at sikre, at den lever op til investorbeskyttelsesreglerne ved salg af og rådgivning om investeringsprodukter.

Læs også:
Medie: Finanstilsynet politienmelder Danske Bank

 

 

 

Skrevet af

Mikael Winkler

Mikael Winkler, Redaktør

I mere end 15 år har Mikael Winkler arbejdet som redaktør og pressechef i bankernes interesseorganisation Finansrådet (nu Finans Danmark), hvor han har oparbejdet en bred indsigt i den finansielle regulering og hele det politiske spil omkring lovgivningsprocesserne – og hvordan reguleringen indvirker på både de finansielle institutter, borgerne og samfundsøkonomien.

Klummer

Se alle