Hvidvask-liste mangler markante magthavere

En række fremtrædende personer fra det offentlige Danmark glimrer ved deres fravær på listen over politisk eksponerede personer (PEP), skriver FinansWatch. De er ifølge lovgivningen ikke i risikozonen, oplyser Finanstilsynet.

FINANSWATCH: Flere åbenlyse magthavere er ikke på listen over landets politisk eksponerede personer (PEP), som Finanstilsynet for nyligt har offentliggjort. Det skriver FinansWatch.

Der er i alt 830 ministre, dommere, politikere, embedsmænd og andre magthavere på listen, fordi deres position gør, at banker og andre finansielle virksomheder skal holde ekstra godt øje med dem for at forhindre korruption og hvidvask.

Men blandt andre statsadvokat og chef for Bagmandspolitiet, SØIK, Morten Niels Jakobsen, chefen for PET, Finn Borch Andersen, og EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er ikke på listen.

Ifølge Stig Nielsen, kontorchef for forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering i Finanstilsynet, er det kun de personer, der står på listen, som er politisk eksponeret set med lovgivningens briller.

"Det er korrekt forstået, at det kun er dem, der står på listen, der i henhold til dansk lovgivning er PEP. Det er imidlertid ikke Finanstilsynet, der afgør, hvem der er PEP. Det følger af lovgivningen," siger han til FinansWatch.

Han henviser til, at den danske liste over PEP'er er lavet med udgangspunkt i et EU-direktiv, som definerer, hvilke personer der er politisk eksponeret. Tilbage i juni blev det implementeret i den danske lovgivning om hvidvask.

"Folketinget har besluttet at lave en liste, som er offentlig, fordi bankerne og andre finansielle virksomheder, der foretager overvågning af PEP'erne, har givet udtryk for, at det var svært for dem at vide, hvem der er PEP’er. Med listen gøres det nemmere, men man er PEP'er uanset, om der bliver lavet en liste eller ej,” siger Stig Nielsen.

Han understreger dog, at bl.a. bankerne som følge af regulering selvfølgelig skal holde øje med alle deres kunder. 

Skrevet af

Mikael Winkler

Mikael Winkler, Redaktør

I mere end 15 år har Mikael Winkler arbejdet som redaktør og pressechef i bankernes interesseorganisation Finansrådet (nu Finans Danmark), hvor han har oparbejdet en bred indsigt i den finansielle regulering og hele det politiske spil omkring lovgivningsprocesserne – og hvordan reguleringen indvirker på både de finansielle institutter, borgerne og samfundsøkonomien.

Klummer

Se alle