Nyt værktøj har omfattende begrænsninger

Advokat Hans Fogtdal har en fortid som vicestatsadvokat hos SØIK og er medforfatter på bogen Hvidvaskloven.
Advokat Hans Fogtdal har en fortid som vicestatsadvokat hos SØIK og er medforfatter på bogen Hvidvaskloven.
(Foto: Plesner)

Hvidvasksekretariatets nyeste våben i kampen mod hvidvask og finansiering af terrorisme viser sig nu at have omfattende begrænsninger og kan slet ikke bruges på den måde eller være den lettelse, som sekretariatet selv havde håbet på.

I Hvidvasksekretariatet under SØIK havde de store forhåbninger til det nye værktøj, bankerne kom med den 10. september. Den centrale mekanisme er den anonyme betegnelse for det nye værktøj, men de oplysninger, som sekretariatet kan hente ud af systemet, tegnede meget mere lovende.

Den centrale mekanisme er et krav i 5. hvidvaskdirektiv og noget, som bankerne har bygget op. Den tilbyder Hvidvasksekretariatet, at de kan sende en forespørgsel afsted med et givent kontonummer eller IBAN-nummer og meget hurtigt få svar tilbage, hvem der ejer kontoen.

Login

Skrevet af

Henrik Denta

Henrik Denta, Journalist

Henrik Denta er finansjournalist og har tidligere arbejdet på Dagbladet Børsen, Politiken og TV-Avisen på DR. Her har han også arbejdet på andre redaktioner som 21 Søndag, Magasinet Penge, DR2 og P1 Business som både journalist og redaktør. Han arbejder i dag som selvstændig journalist og Tv-producent og har senest også udgivet bogen Guld & Bedrag om Nationalbankens guldbeholdning.

Klummer

Se alle