Politianmeldt andelskasse i spekulativ børskarrusel

Den ene dag står den på udvikling af epokegørende kræftvaccine. Dagen efter er det den ultimative kur mod HIV og AIDS i Enochian, der tidligere hed Dandrit. En af deltagerne i den spekulative højrisikofest er den omstridte Københavns Andelskasse, der blev politianmeldt for grove hvidvaskovertrædelser i sidste uge. Aktien udgør en betydelig risiko i andelskassens regnskab, og Finanstilsynet kategoriserer lånere med sikkerhed i aktien som ’dårlige kunder’. Personkredsen bag og omkring biotekvirksomheden tæller såvel milliardærer som krakkede finansfolk.  

Der er ganske stor forskel på, hvordan Finanstilsynet ser på aktierne i den børsnoterede amerikanske virksomhed Enochian, der tidligere hed Dandrit. Og på hvordan eksempelvis Pandora-milliardæren René Sindlev ser virksomheden, hvor han er storaktionær.   

Ifølge udtalelser tidligere på året ser Rene Sindlev et nærmest ubegrænset potentiale i Enochian, der nu arbejder på en kur mod HIV og AIDS, men som på ingen måneder er kommet udover rampen.

Myndighederne ser ikke samme potentiale. I Finanstilsynets ’Redegørelse om inspektion i Københavns Andelskasse’, der blev offentliggjort i maj 2016, står der i forbindelse med Dandrit-aktien, at andelskassen modtog ”en risikooplysning om en væsentlig eksponering mod en illikvid aktie, som ligger til sikkerhed for en række dårlige kunder, idet risikoen ved selskabets virksomhed giver stor usikkerhed om værdien af aktien, hvilket kan medføre yderligere tab på kunderne.”

Login

Skrevet af

Lars Abild

Lars Abild, Journalist

Ansættelser på hhv. Børsen, Jyllands-Posten og Berlingske. Har endvidere arbejdet freelance med fokus på dokumentarudsendelser for DR og TV2. Skrevet artikler til Information, Weekendavisen og Økonomisk Ugebrev.

Klummer

Se alle