Regeringens hvidvaskstrategi løser ikke problemet

Regeringen sendte i sidste uge det længe ventede forslag til en egentlig hvidvaskstrategi i høring. Ekspert er ikke imponeret og efterlyser flere ressourcer til Hvidvasksekretariatet, der skal håndtere de mange tusinde indberetninger fra bankerne.

Hårdt presset af ikke mindst den sønderlemmende kritik fra Financial Action Task Force, FATF, der i sommer rangerede de danske myndigheders evne til at håndtere hvidvask på linje med lande som Honduras og Bangladesh – og det var ikke en ros – har regeringen nu udarbejdet et forslag til en national hvidvaskstrategi, som blev sendt i høring i sidste uge.

Blandt kritikpunkterne fra FATF var bl.a., at metoden bag de danske risikovurderinger er utilstrækkelig, at der ikke er en national strategi eller politik for at modgå hvidvask og terrorfinansiering, at de relevante myndigheder ikke har et fælles mål og ikke koordinerer tilstrækkeligt. Hvidvasksekretariatet er endvidere ifølge FATF ineffektivt på grund af manglende ressourcer, ligesom man ikke mener, at retssystemet straffer overtrædelser hårdt nok.

Login

Skrevet af

Mikael Winkler

Mikael Winkler, Redaktør

I mere end 15 år har Mikael Winkler arbejdet som redaktør og pressechef i bankernes interesseorganisation Finansrådet (nu Finans Danmark), hvor han har oparbejdet en bred indsigt i den finansielle regulering og hele det politiske spil omkring lovgivningsprocesserne – og hvordan reguleringen indvirker på både de finansielle institutter, borgerne og samfundsøkonomien.

Klummer

Se alle