Sådan straffer Bankunionen

EU's bankunion administreres i ECB, der har hovedsæde i Frankfurt.
EU's bankunion administreres i ECB, der har hovedsæde i Frankfurt.

Herhjemme bliver bankerne hængt offentligt ud, når de får påbud og påtaler af Finanstilsynet. Det vil de sandsynligvis slippe for, hvis Danmark bliver medlem af Bankunionen, hvor straffen er mere kontant. Selv når banker idømmes store bøder, er det svært for udenforstående at blive klog på, hvad forseelsen bestod i. Den danske model er unik i europæisk sammenhæng.

Det blev ikke nogen god start på julen for den portugisiske bank Novo Banco. Få dage før medarbejderne kunne lukke dørene og holde en vejfortjent juleferie, dukkede et brev op fra den europæiske centralbank, ECB.

I brevet var der tre bødeforlæg. To af dem var på 200.000 euro, mens det sidste var på 210.000 euro. I det ene tilfælde var bankens fejl, at den ikke havde beskrevet sine store eksponeringsrisici godt nok i to kvartalsrapporter. I det andet tilfælde var det galt med opgørelsen af det samlede kapitalkrav efter et tilsynsbesøg. Det tredje og lidt dyrere bødeforlæg handlede om brud på rapporteringskravene.

Login

Skrevet af

Henrik Denta

Henrik Denta, Journalist

Henrik Denta er finansjournalist og har tidligere arbejdet på Dagbladet Børsen, Politiken og TV-Avisen på DR. Her har han også arbejdet på andre redaktioner som 21 Søndag, Magasinet Penge, DR2 og P1 Business som både journalist og redaktør. Han arbejder i dag som selvstændig journalist og Tv-producent og har senest også udgivet bogen Guld & Bedrag om Nationalbankens guldbeholdning.