Sådan udregner Finanstilsynet million-bøder for brud på hvidvasklov

(Foto: Henrik Denta)

Andet og sidste lovforslag om strammere kurs og sanktioner i kampen mod hvidvask ventes fremsat i Folketinget i dag onsdag. Lovforslaget giver blandt andet Finanstilsynet muligheder for at udskrive million-store administrative bøder for brud på hvidvask-reglerne. I bemærkningerne til lovforslaget er der masser af eksempler på, hvordan bøderne vil blive udregnet.

En virksomhed har ikke indhentet identitetsoplysninger på 50 kunder, som har foretaget 300 transaktioner på i alt 10 mio. kr. Det opdager Finanstilsynet desværre for virksomheden. Og tilsynet kan fremover meget hurtigt slå op i sine egne tabeller og se, hvad bøden skal være på.

De første tabeller omhandler transaktionsprincippet. Her siger bødestraffen 25 pct. af transaktionsbeløbet, altså en bøde på 2,5 mio. kr. Men da virksomheden også har sparet 1,5 mio. kr. på ikke at indhente identitetsoplysningerne kan tilsynet slå op i den anden tabel, der handler om besparelsesprincippet.

Login

Skrevet af

Henrik Denta

Henrik Denta, Journalist

Henrik Denta er finansjournalist og har tidligere arbejdet på Dagbladet Børsen, Politiken og TV-Avisen på DR. Her har han også arbejdet på andre redaktioner som 21 Søndag, Magasinet Penge, DR2 og P1 Business som både journalist og redaktør. Han arbejder i dag som selvstændig journalist og Tv-producent og har senest også udgivet bogen Guld & Bedrag om Nationalbankens guldbeholdning.

Klummer

Se alle