Svensk samarbejde uden debat

Johanne Nordberg
                      Landechef, Danske Bank Sverige
Johanne Nordberg Landechef, Danske Bank Sverige

Da Sverige før sommerferien introducerede det nye samarbejde mellem politiet og de fem største banker i kampen mod hvidvask og økonomisk kriminalitet, skete det uden den store forudgående debat eller frygt for at komme i konflikt med persondatareglerne. I Danmark er politikerne mere bekymrede.

Det var bankerne, der opfandt SAMLIT, Swedish Anti-Money Laundering Intelligence Initiative, men før sommerferien koblede svensk politi sig på, og har åbnet helt nye muligheder for, hvordan offentlige myndigheder kan samarbejde med private aktører, nemlig bankerne, i kampen mod hvidvask og økonomisk kriminalitet.

Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB og Swedbank er fra starten med i samarbejder, hvor også den Svenska Bankföreningen, der er Sveriges svar på Finans Danmark, deltager.

Login

Skrevet af

Henrik Denta

Henrik Denta, Journalist

Henrik Denta er finansjournalist og har tidligere arbejdet på Dagbladet Børsen, Politiken og TV-Avisen på DR. Her har han også arbejdet på andre redaktioner som 21 Søndag, Magasinet Penge, DR2 og P1 Business som både journalist og redaktør. Han arbejder i dag som selvstændig journalist og Tv-producent og har senest også udgivet bogen Guld & Bedrag om Nationalbankens guldbeholdning.